Enquête
Wij hebben aan 20 mensen onze enquête afgelegd. Uiteindelijk hebben we twee duidelijke conclusies uit de resultaten kunnen aflezen.
Hier kunt u de enquête inzien:
Enquête over kindersterfte in Nigeria
Hier kunt u de resultaten verwerkt in grafieken zien:
Resultaten van de enquête
Hier kunt u de analyse van de enquête vinden:
Interpretaties van de resultaten
Aan de resultaten van vraag 3 in onze enquête is te zien dat wij vooral hoogopgeleide mensen hebben ondervraagd. Ook is te zien dat de mensen die ‘ja’ hebben ingevuld bij de vraag of ze geld doneren aan een hulporganisatie, dit geld naar een organisatie voor bijvoorbeeld kankerbestrijding gaat.
Het eerste wat opvalt aan de resultaten is dat veel mensen aangeven dat ze op de hoogte zijn van het probleem: Te veel kindersterfte in Nigeria. Zij zijn hier achter gekomen door de media. Het is echter vreemd dat als er cijfers worden genoemd bij de stelling ‘Ik weet dat kindersterfte in Nigeria het hoogst is namelijk, 700 kinderen per dag.’ veel mensen dat dan weer niet weten.
De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat de mensen weten dat er een groot probleem aanwezig is, maar dat ze niet veel van de feiten afweten.
Het tweede opvallende is dat er 2 mensen waren die op de stelling ‘Ik vind het belangrijk de kinderen in Nigeria te helpen.’ geantwoord hebben met ‘oneens’ of ‘geen mening’. Dit betekend dus dat er 18 mensen waren die het wel heel belangrijk vinden om kinderen in Nigeria te helpen.
Dit is natuurlijk een logische uitslag: er gaan veel kinderen dood in Nigeria en natuurlijk vinden de meeste mensen dit verschrikkelijk.
Op de stelling ‘Ik ga actie ondernemen als het probleem verergert.’ neemt meer dan de helft van de mensen een passieve houding aan en vullen zij het antwoord ‘neutraal’ of ‘geen mening’ in. Hiermee kunnen wij concluderen dat deze mensen geen actie zullen ondernemen, want de mensen die wel actie zouden ondernemen zouden een volmondige ‘eens’ of ‘helemaal eens’ invullen.
Het laatste opvallende is dat de hulporganisaties niet worden vertrouwd. De mensen laten weten dat ze bang zijn wat er met hun geld gebeurt als ze het aan een hulporganisatie schenken. Door een van de mensen die de enquête heeft ingevuld is uitgelegd dat hij een beeld had van een elitegroep in Nigeria die rijk is geworden van het geld dat bedoeld was voor ontwikkelingssamenwerking. Door dit beeld word de Nederlandse bevolking afgeschrikt om geld te schenken aan goede doelen.
Ook hebben we toevalligerwijs 2 mensen een enquête afgelegd die meedoen aan vrijwilligerswerk in Nigeria. Nu is dit natuurlijk geen goeie maatstaf voor de daadwerkelijke hoeveelheid mensen die meedoen aan vrijwilligerswerk in Nigeria, omdat we hiervoor te weinig mensen een enquête hebben afgelegd.
Tot slot kunt u in dit bestand 4 kruisanalyses bekijken:
De eerste algemene conclusie die wij kunnen trekken uit onze enquête is dat voor meer steun uit Nederland de hulporganisaties duidelijk moeten laten zien wat er met het geld gebeurt en waar het heen gaat. De tweede conclusie is dat de mensen van het probleem afweten, maar zelf niet zomaar persoonlijke actie zullen ondernemen.